Egyéb kategória

Üzleti klub rendezvényünk a szellemi tulajdon védelme jegyében

Szerző: 2018.09.28. szeptember 5th, 2019 Nincs hozzászólás

2018.09.26-án tartott üzleti klubunk első előadójától Nagy Máriától, a Rákosmenti Mikrohitel Program előnyeiről hallhattak résztvevőink. A témához kapcsolódóan rengeteg személyes jellegű kérdés került megvitatásra, hiszen a klubhangulat előnyeit kihasználva, vendégeink már az előadás alatt kérdezhettek előadónktól.

Ezt követően Dr. Gács János, aki a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalától érkezett hozzánk,  ismertette a hivatal munkáját, nemzetközi kapcsolatait és a szellemi értékek oltalmazási formáit. A szellemi tulajdon – legyen az egy dal, design, szoftver vagy akár egy logó – oltalmaztatása a közhiedelemmel ellentétben nem kerül sokba. Bár sokféle oltalmi forma létezik, de egy védjegy bejegyzés 10 évre kevesebb, mint 100 ezer forint. Sőt, ha szerzeményünket egy pendrive-ra másolva bemutatjuk a hivatalnak, mindössze 5000 Ft-ért önkéntes műnyilvántartásba vételt vásárolhatunk, amivel időbélyegzővel lezárt borítékban bizonyító erejű eszköz kerül a kezünkbe egy esetleges jogvita elkerülése érdekében. Egy vállalkozónak érdemes előre gondoskodnia szellemi alkotása(i) védelméről, mert ha van egy jó ötletünk, ami jövedelmezővé válhat, az oltalom nélkül szabad pénzkereseti lehetőség lehet másoknak is!

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala honlapján megtalálható az elérhető szolgáltatások díjszabása, illetve a már levédett szellemi tulajdonok adatbázisa is, de a hivatal bárkinek, aki betér, illetve felkeresi ügyfélszolgálatukat, segítséget nyújt elkötelezett munkatársai által. Sok esetben ez pénzbe sem kerül bizonyos mértékig.

Hogy honnan vegyünk pénzt az ötlettől az oltalmaztatáson át a piacra történő bevezetésig?  A szellemi alkotások támogatására vannak kiírt pályázati lehetőségek, „Üzleti Angyal” segítsége is kérhető, valamint a BVK Mikrohitel Programja is elérhető, ami a XVII. kerületi Önkormányzat kamattámogatásával már mindössze 2,9% kamattal igényelhető. Személyes tanácsadásért hívja irodánk munkatársait a 920-1027-es telefonszámon, vagy foglaljon időpontot az október 17-i nyílt napunkra, ahol a BVK munkatársai ingyenes hitel tanácsadással várják Önt.

Nagy Mária a BVK előadója az RV17 Üzleti Klubjában

dr. Gács János az RV17 Üzleti Klub rendezvényén a szellemi tulajdon védelméről tájékoztat