Egyéb kategória

A munkaerő értéke

Szerző: 2022.10.27. november 2nd, 2022 Nincs hozzászólás

Évtizedek óta világjelenség a népességfogyás, amire a kormányok nem egyformán reagálnak. Hazánk adóstratégiáját 2010 után a munkát terhelő adók csökkentése jellemzi, de a szakképzett munkaerő hiánya továbbra is jelentős. A fiatal generáció más tudásszinttel és más igényekkel jelentkezik a munkaerőpiacon, mint az idősebb munkavállalók, és ez a már meglévő dolgozók nagyobb megbecsülését eredményezi. Egy fiatal könnyebben vált munkahelyet és speciálisabb igényeket is támaszthat munkaadója felé. A munkavállalói igények a gazdasági, társadalmi és politikai környezet hatására is folyamatosan változnak. Ilyen formáló tényező lehet még a technológia fejlődése, az innováció és a megváltozott piaci környezet is.

A megváltozott munkavállalói igények nyomon követése és az ezekre felépített munkaerő-megtartási stratégia lehet a vállalkozások sikerének kulcsa.

 A munkatársak kiválasztása, toborzása rendkívüli energiát, időt és költséget felemésztő folyamat. A felmondott vagy elbocsátott kolléga pótlása sokba kerül, kezdve a hirdetési költségekkel, a munkaerő-kölcsönző cégek jutalékával, egészen a távozó munkatárs végkielégítéséig. Az új munkatárs, bármennyire ügyes, az első időkben biztosan sok hibát fog ejteni, csökkentve ezzel a hatékonyságot. Ha pedig egy mindenki által kedvelt kolléga távozik, akkor a motiváció csökkenésével is szembe kell néznünk. Ami pedig az anyagiakat illeti, a költségtervünket alaposan felboríthatja akár egy próbaidős munkatárs, főleg egy tapasztalt dolgozó felmondása. Mindent összevetve a számok azt mutatják, hogy jobban megéri a munkaerő-megtartásba fektetni. Lesznek olyan költségeink, mint a fizetésemelés, béren kívüli juttatások, irodafejlesztés vagy befektetés olyan eszközökbe, melyek megkönnyítik a dolgozók munkakörülményeit, mégis mindez jóval alatta van az elvándorlás (fluktuáció) árának. Nem beszélve arról, hogy számos olyan eszköz van a munkaadó kezében, ami nem kerül pénzbe. Ezeket vesszük majd górcső alá következő bejegyzésünkben.

Tudj meg többet a témáról az RV17 szakmai workshopján:
https://www.facebook.com/events/624611156068102

Regisztráció: info@rv17.hu
Információ: 06-1-920-1027.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————

Felhasznált irodalom:
Krajcsák Zoltán-Kozák Anita: Az alkalmazottak erősödő alkupozíciója: Szervezeti alkalmazkodás az új munkaerő-piaci trendekhez
Szabó-Szentgróti Gábor, Gelencsér Martin: Munkaerő-megtartási stratégiák és kihívások
Kaszás Péter: A munkatársak motivációvesztésének leggyakoribb okai
Szántó Péter: A motivációvesztés 3 leggyakoribb oka
Lázár Kata: Munkahelyi légkör javítása a nagyobb produktivitásért
Vig Attila: A megtartás legújabb eszközei
Puskár Ildikó: Motivációvesztés vagy kiégés…?
TeamLab: Munkaerő megtartás: módszertani útmutató (2021)
Randstad, Workforce insights, Megtartás: Így tartsuk meg a legjobbakat: így mérsékelhetjük a fluktuációt