Egyéb kategória

Hogyan tartható meg a jó munkaerő?

Szerző: 2023.03.16. Nincs hozzászólás

A kérdés minden vezetőt kihívás elé állít, hiszen hosszútávon az alkalmazottak megtartására érdemes inkább törekedni, mint időt, energiát és pénzt áldozni a folyamatos fluktuáció miatt. Az elvándorlás, mint egy lyuk a zsákon, állandó veszteséget jelent cégünknek. Ezek a hirdetés, toborzás, kiválasztás, betanítás költségei a ráfordított idővel, mellette a távozó kolléga végkielégítése, a munkatársak demotivációja és a hatékonyság csökkenése.

Mindez megelőzhető, ha kikérjük az alkalmazottak véleményét, és megismerjük az igényeiket. Ekkor nemcsak azt fogjuk megtudni, hogy a kollégák hogy érzik magukat a munkahelyen, hanem azt is, hogy mivel lehet ösztönözni, magasabb minőségű munkavégzésre bírni őket. A sokféle szempont alapján kialakítható a cég munkaerő-megtartási stratégiája. Az igények között előkelő helyen szerepel a fejlődési, előrelépési lehetőség és a képzési programok biztosítása. Nők esetében a családbarát munkahely és a befogadó légkör a fontos, míg a fiatalok számára a rugalmasság, a kihívások és a mentorprogram lehet vonzó. Ugyancsak nem anyagi jellegű ösztönző a munkavállalók rejtett tartalékainak kiaknázása, új feladatokkal, egyben felelősséggel is járó megbízás.

Egy vezető mielőtt a bérekhez nyúlna, jó emberismerettel, megfelelő pszichológiai és szociális érzékenységgel bátran válogathat a fenti eszközökből. Ezekről is és még több gyakorlati ötletről hallhat a március 22-i ingyenes Üzleti klubban, melyre az info@rv17.hu e-mail címen regisztrálhat.