Egyéb kategória

Ép testben ép lélek? – egy coach gondolatai a lelki egészség világnapja alkalmából

Szerző: 2024.10.07. Nincs hozzászólás

Mit is jelent pontosan a lelki egészség? A WHO megfogalmazása szerint az egészség teljes fizikai, lelki és társadalmi jóllétet jelent, és nem pusztán a betegség vagy károsodás hiányát. Vannak azonban ennél sokkal szélesebb és modernebb megfogalmazások is, ami egy coach számára is elfogadhatóbb. Ezek szerint a lelki egészség nem állapot, hanem cselekvés! Előfeltétele, hogy értékeljük és elfogadjuk önmagunkat! Ezek a tudományos megfogalmazások, az viszont, hogy mindez mit jelent a mindennapokban, már sokkal nehezebb megfogalmazni.

Jelentheti-e azt, hogy a lelki egészségünk egy kút vagy forrás, amely abban segít bennünket, hogy sikeresen irányítsuk az életünket? És ha elfogadjuk ezt a megközelítést, akkor ebből az is következik, hogy fejleszthető ez az erőforrásunk? Véleményem szerint igen. Hiszen ez fog hozzájárulni majd ahhoz, hogy bonyolultabb és még mélyebb problémákat is meg tudjunk oldani. Hiszen ki ne tapasztalta volna az életben, hogy egy-egy nehéz élethelyzet megoldásával sokkal magabiztosabbnak és erősebbnek érezte magát?

És mi szükséges a lelki egészséghez, természetesen csak pár szempont felsorolásával:

  • nézőpontunk, környezetünk és kapcsolataink megváltoztatása, ha azt érezzük, hogy számunkra nem megfelelő,
  • merjük felvállalni véleményünket, és ezt fogalmazzuk is meg,
  • emberi kapcsolatainkra figyelmet fordítani,
  • rugalmasság, a változások megfelelő kezelése.

Természetesen legyünk akár vállalkozók, akár alkalmazottak, feladatainkat csak megfelelő feltételek mellett tudjuk jól ellátni. Munkavégzésünket és eredményeinket nagy mértékben befolyásolja lelki egészségünk, legyen az rendben vagy problémákkal megtűzdelve.

Az RV17 közösségi irodában life coachinggal, karrier- és vállalkozástervezéssel kapcsolatban is állok az érdeklődők rendelkezésére. Kívánok mindenkinek jó egészséget!

Hajdú Éva life coach

www.rv17.hu #lelkiegészség #coaching #rv17