Egyéb kategória

Rákosmenti Üzleti Klub az online számlázás témája mentén

Szerző: 2018.06.01. szeptember 5th, 2019 Nincs hozzászólás

A 2018. május 30-i üzleti klubunkat egy nagyon fontos és talán minden vállalkozást érintő téma mentén szerveztük.
Az online számlázásról volt szó az Adóhatóság, a vállalkozások és az adótanácsadó nézőpontjából.

 

 

dr. Szarvák Jenő a NAV mentorprogramról

 

 

Rendezvényünket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója, dr. Szarvák Jenő nyitotta meg, és röviden ismertette a szervezet mentor programját. A mentorálást hat hónapig biztosítja a Hatóság két fő területen: előadásokat szerveznek és tartanak, elsősorban adózási és adójogi alapismeretekről, illetve a már említett időszakban egy folyamatos nyomon követést és visszajelzést adnak az induló vállalkozások számára. Az Adóhatóság célja ezzel a programmal a kezdő vállalkozások segítése és szakszerű tájékoztatása. Az előadás végén az Igazgató Úr mindenkit arra ösztönzött, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel.

 

dr. Kádár Zsombor az online számlázásról

 

 

 

Második előadónk, dr. Kádár Zsombor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának hatósági főreferense volt. Az online számlázás jogi hátterét tekinthettük át és megtudhattuk, hogy 2018. 07. 01-től lép hatályba a rendelet. A rendszer megalkotásakor az elsődleges szempont az volt, hogy segítse a vállalkozásokat, és könnyebbé tegye a mindennapi számlázást. Megtudhattuk, hogy milyen felületen kell regisztrálnunk, kinek kell regisztrálnia, mikor számít kiállítottnak egy számla, illetve kötelező-e mindenkinek használnia. Szó esett arról is, ha módosítani vagy érvényteleníteni kell egy számlát, akkor ezt hogyan tehetjük meg. Mulasztás esetén igen komoly pénzbírságra számíthatunk, ezért mindkét előadó felhívta a vállalkozók figyelmét, hogy minden szakszerű segítséget vegyenek igénybe, és kérdezzenek – akár az RV17 iroda adótanácsadásának keretein belül, helyben tanácsadónktól – mert a cél a büntetés elkerülése lenne.

 

 

 

 

RV17 üzleti klubjában kötetlen beszélgetés a NAV előadóival

Ezután kapott szót irodánk adótanácsadója, Szalai Lajos, aki az online számlázás gyakorlati oldalát igyekezett bemutatni. Felhívta a figyelmet, hogy milyen kötelező elemei vannak a kézi és a gépi számla kiállításának. Gyakorlati és hasznos tanácsokat kaphattunk arra vonatkozóan, hogy mire kell figyelnünk, amikor egy számlázóprogramot választunk, és mik az alapvető követelmények a programmal kapcsolatban.

Az előadások végén nagyon sok kérdés merült fel, és érezhető volt a bizonytalanság. Igazi ritkaság volt ez a rendezvény abból a szempontból, hogy kevés lehetősége van a vállalkozóknak és az Adóhatóságnak ilyen szinten személyesen találkozni, egyeztetni, és mindkét oldal nézőpontját elmondani és megismerni.