Egyéb kategória

Miért fontos a lelki egészségről beszélni egy sikeres vállalkozásnál?

Szerző: 2023.10.09. Nincs hozzászólás

A vállalkozók vagy a vállalkozásban dolgozó munkavállalók lelki egészsége nagyban meghatározza a vállalkozás sikerességét.
Hogy miért is?
Erre próbálunk rávilágítani a következőkben:

Szerencsére egyre többen ismerik fel azt a tényt, hogy a munkavállalók elkötelezettsége, stabilitása elengedhetetlen a szervezet eredményességéhez. Az utóbbi pár évben bőven volt alkalma a vállalkozóknak a változások menedzselésére –  gondoljunk csak a koronavírus okozta bezárásokra, a megnövekedett üzemeltetési költségek kigazdálkodására – és ezek a folyamatok újabb és újabb készségeket és kompetenciákat követeltek meg.
A változások természetesen lehetnek pozitív irányúak is egy vállalkozás életében, de általánosságban elmondható, hogy nagyobb nyomás alatt, több szociális és pszichológiai kihívással kellett szembenéznie úgy egy egyéni vállalkozónak, mint egy több munkavállalót foglalkoztató cégnek is.

Ezekben a megváltozott munkakörülményekben egyre nehezebb a fizikailag, lelkileg és pszichikailag is egészséges közeget megteremteni, de mit is tehetünk akkor?

A lelki egészség fejlesztése növelheti az eredményességet és a teljesítményt is. Ilyen lehet például:

  • tanulás, képzés
  • szociális támasz, közösségi háló és mentor rendszer kiépítése
  • a vezető szerepe (itt nagyon fontos, hogy mennyire figyel oda a munkavállalókra)
  • jövedelem
  • egészséges életmód támogatása
  • stresszt megelőző lelki egészség fejlesztése.

Ha ezekkel megvagyunk, fontos, hogy ezeket az irányelveket be is építsük a cégbe.

Kezdjünk mindig azt beépíteni, amit meg is tudunk tartani és legyen folyamatos tervünk, hogy a közeljövőben milyen lépéseket szeretnénk megvalósítani!